Uhkapelaaminen Suomessa – Miten siitä tuli näin suosittua?

Uhkapelit Suomessa Miten se tuli tähän suosioon 300x200 - Uhkapelaaminen Suomessa – Miten siitä tuli näin suosittua?
Uhkapelit Suomessa Miten se tuli tähän suosioon - Uhkapelaaminen Suomessa – Miten siitä tuli näin suosittua?

Suomalaiset on luokiteltu useilla listoilla maailman onnellisimmiksi ihmisiksi, mutta tästä positiivisesta ominaisuudesta huolimatta, he ovat myös yksi niistä väestöistä, jotka pelaavat eniten uhkapelejä. Uhkapelit ovat aina olleet osa yhteiskuntaa, ja Suomessa rahapelit ovat todellakin tulleet osaksi kansalaisten päivittäisiä tottumuksia.

Sen jälkeen kun Veikkaus, RAY ja Fintoto yhdistyivät luodakseen sääntelevän suurvoiman ja voidakseen pitää Suomen uhkapelaamista hallinnassa, uhkapelaamisen suosio nousi valtavasti suomalaisten keskuudessa.

Tässä julkaisussa me kerromme vähän siitä, miten se tapahtui ja miksi rahapelit ovat tulleet maassa niin suosituksi.

Historiallinen Tausta

1920-luvulla uhkapelaamista pidettiin Suomessa laittomana, mikä sai ihmiset matkustamaan Ruotsiin pitämään hauskaa vetoja lyömällä, sillä siellä uhkapelaaminen oli laillista.

Koska alueen poliittinen tilanne oli epävakaa Ahvenanmaan autonomian ja muiden urheilukilpailuihin liittyvien asioiden vuoksi, hallituksen oli tehtävä jotakin. 

Uusi valtio pani merkille kansalaisten käyttäytymisen ja päätti luoda monopolin, jossa kaikki rahat, joita suomalaiset käyttivät uhkapelaamiseen, palaisivat jollakin tavalla takaisin maan rahakirstuun.

Uhkapelaamisen ottaminen osaksi identiteettiä

Uhkapelaamisen käyttäminen keinona kehittää kansallista identiteettiä voi olla äärimmäinen toimenpide joillekin, mutta Suomessa sitä on käytetty kansallismielisenä välineenä itsenäistymisen jälkeen 1920-luvulta asti keinona rakentaa uusi kansakunta tyhjästä.

Tällä toimenpiteellä todettiin, että kaikki rahat käytetään hyväntekeväisyysjärjestöille, ministeriöiden toimintaan ja veteraanien auttamiseen talvisodan jälkeen.

Ihmisten auttaminen valtion budjetilla

Juuri itsenäistyneen valtion ajoista lähtien, hallitus alkoi käyttää sellaisia lauseita kuin ”Aina kun panostat, suomalainen voittaa” houkutellakseen ihmisiä pelaamaan, sillä riippumatta tuloksesta, rahaa päätyy aina jollakin tavalla auttamaan suomalaisia.

Suomessa ihmiset voivat pelata uhkapelejä monin eri tavoin, milloin tahansa ja missä tahansa, kiitos kansallisen Loton, raaputusarpojen, peliautomaattien sekä suurten kasinoiden ansiosta, voidakseen aina ”auttaa suomalaisia”. Suomessa rahapeliala maksaa vuosittain 300 miljoonaa euroa veroja.

Nyt historia on osoittanut, miksi rahapelit ovat niin tärkeä osa suomalaista yhteiskuntaa. On aika lisätä kansalaisten tietoisuutta varoittamalla heitä vaaroista kehittää uhkapeliriippuvuus ja muista uhkapelaamiseen liittyvistä asioista.